Het recept voor een succesvol team in een dynamische context.

Context.

De Vegetarische Slager werd in 2010 opgericht door Jaap Korteweg, een negende generatie boer die vegetariër werd na de uitbraak van de varkenspest in 1997. Hij miste de smaak en textuur van vlees en besloot een alternatief te ontwikkelen dat niet van dierlijk vlees te onderscheiden was. Samen met wetenschappers en chef-koks creëerde hij plantaardige vleesvervangers die wereldwijd erkenning kregen. In 2018 werd het bedrijf overgenomen door Unilever, waarmee het zijn impact verder vergrootte.

In deze dynamische omgeving stond het team van De Vegetarische Slager voor de uitdaging om productinnovatie te versnellen, werkprocessen te stroomlijnen en tegelijkertijd de bedrijfsresultaten te verbeteren. Om deze doelen te bereiken werd een Agile transformatie geïmplementeerd, gericht op flexibiliteit, samenwerking en continue verbetering.

Inzicht.

De bestaande werkwijzen beperkten de snelheid en effectiviteit van het team. De transformatie richtte zich op het vergroten van consumentenwaarde, het verbeteren van interne processen en het beter benutten van talent binnen de organisatie. De Agile manier van werken bood een gestructureerde aanpak om deze doelen te realiseren.

Activatie.

Ruud begeleidde het team in de overgang naar een Agile werkwijze. Zijn pragmatische aanpak zorgde ervoor dat theorie direct werd vertaald naar praktijk, waardoor het team snel impact maakte.

De transformatie begon met het afstemmen van het doel. Zodra dit helder was, werden de prioriteiten vastgesteld in een teamsessie. Het team wilde meteen van start, dus werd het Scrum-framework als basis gekozen. Flexibiliteit bleef essentieel—de werkwijze kon worden aangepast waar nodig.

Het team werkte in korte iteraties van twee weken, waarin vooraf bepaalde doelen moesten worden behaald. Grote doelen werden opgesplitst in kleinere onderdelen om overzicht te houden. Elke cyclus begon met een planningssessie onder leiding van de Product Owner. Hier werd afgestemd wat er moest worden opgeleverd en vastgelegd op een digitaal werkbord. Dit zorgde voor transparantie over de voortgang. Teamleden zagen wat er niet op schema liep en sprongen bij om er samen als team voor te zorgen dat het werk wel afkwam. Tijdens de ingezette dagelijkse stand-up besprak het team kort de voortgang van het geplande werk: afgeronde taken, werk voor de dag en eventuele hulpvragen. Dit zorgde voor focus en hielp prioriteiten te stellen. Aan het einde van de iteratie volgde een ‘Review’, waarin werd geëvalueerd welke doelen waren behaald. Belanghebbenden namen deel aan de Review. Ze gaven waardevolle input aan het team zodat het team hun werk waar nodig kon aanpassen zodat het beter aansloot op de wensen van de eindgebruikers. Als laatste sessie in de cyclus volgde een ‘Retrospective’, waarin het team besprak hoe samenwerking kon worden verbeterd—van teamdynamiek tot processen en systemen. Dit continu leren en optimaliseren was essentieel voor de groei van het team. De vaste momenten voor planning, voortgangsbewaking en samenwerking maakten het framework simpel, krachtig en effectief. Alle sessies werden in het begin begeleid door een coach. Naarmate het team zich het gedachtegoed en de methodiek meer eigen maakte, stapte de coach steeds verder terug.

Naast de begeleiding van het team, coachte Ruud ook de manager. Er werd gewerkt aan leiderschapsvaardigheden en strategieën om het beste uit het team te halen. Dankzij deze aanpak ontstond een werkomgeving waarin zowel prestaties als samenwerking continu verbeterden.

Impact.

De nieuwe manier van werken zorgde voor meer focus, betere samenwerking en een efficiëntere uitvoering van strategische doelen. De innovatie versnelde, teamleden hadden meer autonomie en helderheid over hun verantwoordelijkheden. Dit leidde tot een verhoogde productiviteit en een verbeterde werksfeer. De de omzet groeide in 2020 met 33%, en de time-to-market werd met 30% verkort, waardoor productinnovaties sneller de markt konden bereiken. Deze transformatie heeft dit team van De Vegetarische Slager wendbaarder en innovatiever gemaakt in een sterk veranderende markt.

Alexandra Knoef, Brand Manager De Vegetarische Slager reflecteert: “Ruud heeft mij geholpen om mijn leiderschapsvaardigheden naar een hoger niveau te tillen tijdens onze coachgesprekken. Hij introduceerde technieken hoe ik het beste uit mijn team kon halen door hun sterke punten te benutten en hen te inspireren om onze doelen te bereiken.”